8 trends voor honden en hun baasjes in 2016
14 april 2016 - 11:27, by , in Geen categorie, No comments

De Duitse schrijver Carl Zuckmayer schreef ooit dat een leven zonder hond een vergissing is.  De mens en de hond hebben al eeuwenlang een mooie band met elkaar opgebouwd. Honden geven hun baasjes veel liefde en schenken plezier, troost en afleiding.  Maar welke trends zijn er voor de hond en zijn baasje anno 2016.

1/ Vergrijzing van de hondenpopulatie

In Nederland zijn er volgens Dibevo ruim 1,5 miljoen geregistreerde honden en bezitten 1 op 5 gezinnen een hond. Studies in België geven vergelijkbare cijfers. Honden komen meer voor bij gezinnen met kinderen en hondenbezitters wonen meer in landelijkere gebieden, dan in steden. Maar net als bij de mens vergrijst de hondenpopulatie. Ruim 40 procent van de honden is ouder dan 8 jaar en hondenkenners spreken over seniorenhonden, vanaf een leeftijd van 7 jaar.

2/ Klein wordt fijn

Mensen gaan steeds meer in steden wonen en ook hun woningen worden kleiner. Recente onderzoeken wijzen uit dat de mensen meer gaan voor kleinere hondenrassen als ze een hond kiezen.  Deze trend is al een tijdje bezig en zet zich zeker ook nog de komende jaren verder door.

3/ Raw food voor onze honden

Een trend die we in de voeding van de mens zien, zet zich ook door in het voedingspatroon van onze dierbaarste vriend. Volgens een recent verschenen rapport (Pet Facts: A global strategic business Report verschenen begin maart 2016 ) van de diervoederindustrie is er wereldwijd een groei te noteren van hondenvoer. 63% van de Amerikaanse hondenbezitters geven aan dat zij bereid zijn om meer te investeren in hoge kwaliteitsvoeding voor hun honden. Daarenboven zien we in de Verenigde Staten het steeds populairder worden van rauw vleesvoer, maar ook meer organic food, en proteïnenrijk voedsel. In de Verenigde Staten zijn recentelijk nieuwe producten op de markt gelanceerd zoals hondenvoer met insecten maar ook met exotische smaken zoals mosselen, kangeroe of zelfs alligator.

4/ 100% Natuurlijk

Parallel met de zoektocht naar beter voedsel voor de honden gaan we als hondenbaasjes steeds meer voor natuurlijke producten. Bij voorkeur natuurlijke producten en voedingssupplementen, die betrouwbaar zijn en de gezondheid van onze honden optimaliseren. De producten van het Belgische-Franse bedrijf Loën Laboratories onder de merknaam VetSelect zijn hierin een voortrekker. VetSelect selecteert voor elk van zijn producten minstens 8 geneeskrachtige planten in combinatie met essentiële oliën en mineralen. Hondenbaasjes die ze gebruiken voor hun honden zien resultaten op korte en lange termijn.

5/ De gezondheid staat centraal

Maar ook de mens haalt er zijn voordeel uit. Wandelingen maken, hond en baasje die samen sporten of afvallen. Ondanks het feit dat sommige honden net als mensen aan obesitas lijden, zien we de tendens dat de baasjes hun honden beter in conditie willen houden. Maar niet alleen fysieke conditie is belangrijk. De missie van de Amerikaanse start up Fitbark omschrijft het heel helder: “We believe in a world where fitness happens on both ends of the leash.” Ook mentaal worden honden getraind. Er duiken steeds meer hondenspelletjes op, waarbij honden worden getriggerd. Nina Ottosson ontwikkelt speelgoed voor honden, gebaseerd op een systeem van beloning en aandacht en dit volgens diverse niveaus. Dog Twister scoort meer dan behoorlijk in Europa. In de Verenigde Staten is iFetch momenteel zeer populair, dat men daar al over een ware rage spreekt. iFetch is een interactieve automatische ballanceerder voor honden.

6/ Toenemende Socialisering bij de honden

In Amsterdam is er sinds enkele maanden geleden een leuk initiatief opgestart dat Doggy Dating (http://www.doggydating.com) heet. Je zou het als het ware een tinder voor honden kunnen noemen. Elke hond heeft zijn eigen profiel met foto, naam, leeftijd, ras, geslacht en sociaal gedrag. Baasjes kunnen zoeken, kiezen en direct afspreken om bv. samen met andere honden te gaan wandelen. Een unieke ervaring voor baasje en hond. Binnen dezelfde trend zie je sociale netwerken opduiken voor mensen, die zich kandidaat stellen om met je hond te gaan wandelen of te dogsitten. Dit soort initiatieven zal je alleen maar zien toenemen de komende jaren.

7/ Hond wordt meer mens

Enkele voorbeelden: Hondenhuwelijken die worden gesloten, hondenhotels, hondenrestaurants, de groeiende business van hondenkleding en accessoires, interimbureaus voor honden, vliegtuigmaatschappijen zoals Animal Airways, die zich specialiseren in het vervoer van mensen met hun hond, het ontstaan van honden TV kanalen zoals DOGTV.
About author:

Een reactie achterlaten