Cuccinacentrismo
24 februari 2016 - 14:23, by , in Geen categorie, No comments

Cuccinacentrismo, wat klinkt de term toch zo veel mooier in het Italiaans dan het Nederlandse keukencentrisme. De keuken, als het centrale hart van het huis of jouw thuis. Want aan keukens wordt in de huidige woningen steeds meer aandacht besteed. En ook op batibouw zullen de nieuwste keukentrends consumenten verleiden. Bij Batibouw draait het bioj deze editie immers rond beleving. En keukens zorgen voor beleving in je huis en lifestyle.

Dertig of veertig jaar geleden waren de keukens vaak gescheiden van de eetkamers. Met de rug naar de familie maakte ‘la mama’ haar heerlijke gerechten aan het fornuis. Nu worden keukens niet meer gescheiden door deuren, maar maken ze steeds meer en integraler deel uit van de leefruimte.

Het kookeiland, waar vaak de laatste voorbereidingen gebeuren van het kookproces, wordt een ruimte waar gezinnen de recentste informatie met elkaar delen. De kinderen vertellen over wat ze op school hebben meegemaakt en of ze goede of slechte punten verzamelden voor de laatste toets van wiskunde, maar ook lief en leed worden er gedeeld. Aan het aanrecht of het kookeiland wordt met vrienden het aperitief genuttigd. Dit aperitief is momenteel het zeer trendy gin-tonic al dan niet met steranijs of komkommer of een Spaanse cava vergezeld van een mooie schaal vol verrukkelijke tapa’s of zelfs nog trendiër de Italiaanse prosecco met een amuse van meloen en Parmaham.  Kortom, de keuken is in je thuis een centrum van sociale activiteit en dit uiteraard in combinatie met culinaire hoogstandjes.

Anno 2015 bedraagt de gemiddelde tijd om te koken nog geen drie kwartier per dag

Wist u ook dat de gemiddelde tijd om eten voor te bereiden serieus geslonken is in de laatste eeuw? Waar ‘la mama’ bijna 100 jaar geleden tot drie uur tijd in de keuken vertoefde om eten op tafel te toveren, is deze tijd inmiddels teruggelopen tot amper drie kwartier. Uiteraard heeft de keukentechnologie daar een grote rol in gespeeld, maar ook de voedingsindustrie met op maat gesneden groenten, kant-en klaarmaaltijden en diepvriesproducten heeft ook haar ook bijdrage geleverd. Daarnaast heeft de man resoluut zijn plaats in de keuken veroverd en behoort de keuken niet meer tot het exclusieve territorium van moeder de vrouw. Getuige hiervan de toename van kookclubs voor mannen in Vlaanderen en het feit dat prominente mannen pochen over hun kookkunsten in tv-programma’s, boeken en interviews.

Cuccinacentrismo zorgt voor socialisatie, omkerende rolmodellen , maar ook voor innovatie. Dit komt omdat de markt hiervoor natuurlijk voldoende uitgerijpt is. Keukenbouwers zagen de afgelopen jaren consumenten met groeiende budgetten naar hun toekomen om de ideale droomkeuken te ontwerpen. Jouw droomkeuken in je cosy woning mag best wat meer kosten. Door de band genomen zullen de vierkante meters voor keukens, die besteed worden in nieuwbouw of bij renovatie van woningen samen met de badkamer de duurste zijn en de grootste hap uit jouw bouw- of renovatiebudget opslokken.

Innovatieve keukenbouwers

Nog een denkoefening op basis van deductie. Er zijn pakweg 3,5 miljoen gezinnen in België en dus ongeveer evenveel woningen. Keukens hebben een gemiddelde levenscyclus van 20 jaar, dus hou rekening met een jaarlijkse vervangmarkt van om en bij de 175.000 keukens. Dus best een interessante markt, waar niet alleen IKEA op actief is. Het succes van Dovy keukens bewijst dat deze markt het goed doet, maar ook in het hogere prijssegment is er best reden tot optimisme. SieMatic profileert zich zeer duidelijk op leefkeukens met zeer veel functionaliteit. Bulthaup kiest dan weer voor strakke designs en vele onafhankelijke keukenbouwers toveren jouw droomkeuken uit hun computers en imponeren de consument met 3D tekeningen. Ik zie ze straks nog via Augmented of Virtual Reality looplijnen in jouw te bouwen keuken nabootsen en ze nog beter visualiseren, zodat je met een nog sterker en vaak duurder ontwerp buitenkomt. Alleszins legt de keukenbouwer de basis voor jouw droomkeuken en wordt ze later op maat voorbereid, afgewerkt en geplaatst in je huis.Door stijgende budgetten van de consument, trendbewegingen en voldoende R&D is de keukenindustrie ook een broeihaard van innovatie. Huidige keukens werken steeds meer met inductievuren, quookers en afvalverguizers. Ingebouwde steamers en koffiezetapparaten zijn natuurlijk al langer ingeburgerd en de markt van de keukentoestelbouwers kijkt al uit naar in te bouwen homebrewing beersets, 3D voedingsprinters en intelligente ijskasten. Of evolueren we naar een nog groenere keuken, waar food waste reductie een next issue wordt en de keuken wordt verbonden met een interne serre, waar elke bewoner zijn eigen groenten, fruit en kruiden gaat telen om ze zelf te gebruiken in eigen gerechten.

Functionele leefkeukens

Cuccinacentrismo zijn voor mij duidelijk de functionele leefkeukens van nu en de toekomst. De Duitse keukenbouwer SieMatic uit het Ruhrgebied zorgt telkens voor innovaties die rond functionaliteit draaien. SieMatic is voor mij niet alleen een oerdegelijke keukenbouwer, maar een bedrijf dat rekening houdt, met de groeiende wensen van zijn consumenten. Als je een SieMatic keukenkast opentrekt, merk je dat functionaliteit hier wel geherdefinieerd wordt.  Potten, pannen, bestek, borden, glazen, keukenrol, kruidenrek en andere toebehoren krijgen een zeer toegankelijke en gebruiksvriendelijke plek in de keukenkast. Alles gericht op convenience of gebruiksgemak.

Bij Siematic is er ook plaats voor opladers voor je mobiele telefoon. Als je dit kleine detail doortrekt, beschouwt men de keuken als een inspiratie- en werkplek. Sommige keukenbouwers houden ervan om aan het werkeiland ook een eettafel te verbinden, die dan meteen multifunctioneel inzetbaar wordt. De keukentafel in het hart van het huis als eetruimte, interne meetingroom en bureauruimte om snel de laatste hand aan je presentatie te leggen, terwijl je slurpt van een heerlijke schuimige espresso. Met het ingebouwde koffiezetapparaat in jouw droomkeuken ben je immers ook een echte barista kampioen.

Voor mij nog een espresso, want ik wil nog even wat ideeën op papier zetten aan de keukentafel, want hier kregen in het verleden mijn beste ideeën steeds vorm.

About author:

Geef een reactie