Het Valentijnsgeschenk voor 2035: Een nieuw lingeriesetje voor Robot Samantha of Robot Sophia?: De toekomst van liefde, sexualiteit en Valentijn
13 februari 2018 - 21:21, by , in Geen categorie, No comments

Futureproved Trendwatchers keek naar aanleiding van Valentijn naar de toekomst van liefde en sexualiteit en gebruikte daarvoor een techniek van toekomstdenken en Scenarioplanning. Valentijnlovers en Valentijnhaters zorgen voor een groeiende kloof. Het aantal alleenstaanden in de samenleving blijft de komende jaren groeien, net als eenzaamheid. We zien het ontstaan van nieuwe samenlevingsvormen met contracten voor liefde en seks. Mensen zullen in de jaren ’30 van de eentwintigste eeuw overstag gaan voor een huwelijk met een robotpartner.

Valentijn vieren wordt door menig retailkanaal aangegrepen om extra business te genereren. Volgens recente trendbewegingen is er wel een grote tegenstelling gegroeid tussen Valentijnlovers en Valentijnhaters en lijkt Valentijn al zelf op zijn retour te zijn. Valentijnhaters verketteren 14 februari, terwijl de Valentijnlovers steeds extremer gaan in het geven van Valentijngeschenken of beter nog Valentijnbelevenissen. De polarisatie tussen de ketters en aanhangers van Valentijn zal zich in de toekomst verder ontwikkelen …

Toen ik 7 jaar geleden als CEO van mijn vroeger PR & Communicatiebureau meewerkte aan campagnes voor vivabox voor de Valentijnperiode, kregen we altijd studies binnen over het aankoopgedrag van Belgen en/of Europeanen tijdens de Valentijnsperiode. De aangekochte productcategorieën verschillen nu niet veel met vroeger. Wijn of andere geestrijke dranken voor hem; bloemen, chocolade en lingerie voor haar, een etentje in een gezellig restaurant, een cadeaubon of een weekendje weg. Daarin verschilt het verleden en het heden niet zo veel van elkaar, maar in de toekomst wordt het wel echt anders….

Valentijnsdag is het moment waarop koppels elkaar extra aandacht geven en willen verwennen, laten we zeggen de hoogmis van de liefde. Ons trendwatchingbureau Futureproved paste speciaal voor deze Valentijnsdag de techniek van toekomstdenken en scenarioplanning toe om ons een beeld te schetsen van hoe we over 15 à 20 jaar kijken naar het fenomeen liefde. Wat opvalt: de bouwstenen over hoe we de toekomst van liefde en seksualiteit zullen beleven in 2035 zijn nu al embryonaal in onze maatschappij aanwezig.

 

Evolutie 1/ Steeds meer éénpersoonsgezinnen en groeiende éénzaamheid.

Volgens het Centraal Bureau voor Statistiek telde Nederland in 2015 2,9 miljoen alléénstaanden. In 2030 zullen dat er ruim 3,4 miljoen zijn. Datamonitor deed al in 2013 een studie naar het percentage alleenstaanden op het totale aantal gezinnen in een aantal landen. Zweden klokte af op 47%, Duitsland op 40,2%, Nederland vervolledigde de top 3 met 38,7%., maar ook Denemarken, België, Frankrijk, Italië en Japan hebben cijfers tussen de 30 en 35%. Zeer veel andere landen zitten op percentages tussen de 20 en 30%, waaronder de VS 27,4%, Rusland 25,1% en Polen 24,8%. Wie behoort tot deze groep: uiteraard de bejaarden van wie de partner is overleden, maar ook studenten, die alleen op kot blijven in de stad en natuurlijk de grote groep van mannen of vrouwen, die in een echtscheidingsfase zitten. Hier zit natuurlijk ook de grootste groei. De Skandinavische landen, de Baltische staten, België en Nederland kennen immers zeer hoge echtscheidingscijfers. Volgens Euromonitor leven er in 2020, over twee jaar dus, ruim 300 miljoen mensen alleen in de wereld.

Eénzaamheid troef. Feit is dat zeer velen al dan niet bewust veréénzamen. Alleenstaanden krijgen er dagelijks mee te maken, maar ook binnen koppels voelen velen zich éénzaam. De zware werkdruk, stress, de immers aanwezige mobiele telefoon, het Internet en sociale media zorgen ervoor dat de aandacht voor elkaar in vele gevallen verslapt. We zullen in de toekomst zoeken naar middelen om ons minder éénzaam te voelen.

Evolutie 2/ In de toekomst evolueren we naar lossere samenlevingsvormen tussen partners.

Mensen worden vandaag meer gedreven door you only live once (yolo) en de fear of missing out (fomo). We zien dit in eerste instantie bij singles, die tegelijkertijd verschillende afspraken maken met potentiele “nieuwe partners” net zoals ze bij Zalando meerdere kledingsstukken bestellen om er daarna een aantal terug te sturen. Velen leggen de lat zo hoog dat het voor nieuwe partners onmogelijk is om aan het “eisenpakket” te voldoen. Sommige nieuwe partners bedanken er al snel voor om pluspapa of plusmama te worden in een opnieuw samengesteld gezin. In de toekomst gaan we op zoek naar “instant liefde”, die niet altijd een seksuele connotatie hoeft te bevatten: het kan gaan om een knuffel, een uithuilschouder, samen dingen doen en voor de kroost zorgen. Liefdescontracten zullen à la carte opgesteld worden zoals zakelijke contracten. Deze liefdesverbintenis kan in de tijd verlengd worden, maar hoeft niet meer eeuwig te zijn. Het houdt op als één van de partners de verbintenis verbreekt, mits het respecteren van een opzegperiode én/of de andere partner hiervoor vergoedt.

Als gevolg van de me too beweging heeft Zweden als eerste land bepaald dat er voor sexuele handelingen, goedkeuring van beide partners wordt vereist. Legalfling uit Nederland introduceerde een maand geleden als eerste een app, waarbij je de toestemming moet geven om met elkaar naar bed te gaan. In de toekomst zullen sexcontracten worden opgesteld door de partners, zullen ze geshared worden op sociale media en wellicht voor eeuwig via Blockchain technologie op het Net worden opgeslagen.

Evolutie 3/ In 2035 kijken we niet meer op van Robothuwelijken en Robotsex

We moeten ons geen illusies maken. Robotisering en Artificiële intelligentie vormen de vijfde golf of de 4 de industriële revolutie, afhankelijk van het perspectief van waaruit je kijkt, maar gegeven is dat het de samenleving op alle vlakken op zijn grondvesten zal doen daveren. Eén op de 2 jobs zullen verdwijnen, maar onze robots zullen ook stilaan de rol van partner overnemen. In de traditionele samenlevingen vormden man en vrouw en hun kinderen het traditionele gezin. Tot de start van de feminiseringsgolf en emancipatie van de vrouw in de jaren ’70-80, zwaaiden de mannen de scepter in het gezin. De 20ste eeuw zorgde voor kentering en gezinnen werden gebouwd op basis van gelijkheid tussen man en vrouw.

Het outen van homosexualiteit heeft binnen onze samenleving het besef doen groeien dat homohuwelijken ook een wettelijke verankering kregen. Medische technologie is zodanig geëvolueerd dat we geslachtsverandering mogelijk maken, waardoor mannen vrouwen kunnen worden en omgekeerd.

 

 

De volgende stap binnen de ontwikkeling zijn hybride mensvormen en gehumaniseerde robotten. De eerste hybride mens is Neil Harbisson, geboren als mens in 1984, sinds 2004 s’ werelds eerste cyborg. De volgende stap zijn gehumaniseerde robotten. Robot Sofia werd geboren in 2015 (ontwikkeld in dit geval door Hanson Robotics) en werd vrij snel volwassen (voor het eerst aan het publiek getoond in 2016), is ondertussen staatsburger van Saoudi-Arabie (sinds 2017) en wachtend op een partner … Sophia kan praten, wandelen en heeft maar liefst 62 verschillende gelaatsuitdrukkingen.

Het is het begin. Momenteel experimenteert de sexindustrie volop met robots. De robots worden immers steeds meer uitgerust met features, maar ze worden vooral ook steeds menselijker en lijken echter. Er zullen robotvrouwen, robotmannen, robotkinderen in alle raciale varianten worden ontwikkeld. Ik voorspel de eerste robothuwelijken tussen mens en robot binnen de 10 jaar en binnen 20 jaar zullen ook robotten met elkaar huwen. Robotten gaan immers uit werken, krijgen loon en kunnen man of vrouw onderhouden. Robotten zijn slim, want ze kennen de ganse Wikipedia, maar ze zullen ook in staat zijn om emoties te lezen van hun partner en gevoelens te tonen.

 

About author:

Een reactie achterlaten