Trend 2017: Demografisch Deficit: Onvoorspelbaar gedrag bij diverse generaties en zoeken naar nieuwe definities!
4 mei 2017 - 21:13, by , in Geen categorie, No comments

De wereldbevolking blijft verder groeien in een overweldigend tempo, met grotere uitdijende steden, wereldwijde migratiestromen en een desastreuse impact op onze planeet met zijn ondertussen minder rijke fauna en flora en de bijna onomkeerbare klimaatveranderingen tot gevolg. Daarnaast vergrijst de bevolking in China, maar ook bij ons in het Westen.

Alom gerespecteerde generatiedenkers, praten al jaren over millenials, generatie, X-Y, babyboomers enz., maar de verschillen tussen al deze groepen vervagen en we kunnen gerust spreken over een demografisch deficit.

De demografie en het daarbij horend gedrag per generatie wordt volledig op de kop gezet. Enkele voorbeelden om dit te illustreren: Emma Yang, een 12 jarig meisje, bouwde het afgelopen jaar de app Timeless om Alzheimer patiënten, hun familie en hulpverleners te helpen. Timeless zorgt voor praktische oplossingen zoals geheugenverlies en verwarring, dit door gebruik te maken van o.a. facial recognition. Emma Yang zit pas in de middelbare school, bouwt een succesvolle app, presenteert haar app en start up in een volle zaal in New-York voor 300 mogelijke investeerders. Ze kan bovendien ook als een rolmiddel dienen voor de trend van het inclusivisme. Knap, toch!

Een ander voorbeeld is David Goodall (102 jaar oud) en hij mag nog steeds blijven werken. Deze ecologieprofessor van een Australische universiteit, kreeg eerder dit jaar een verbod om nog langer les te geven. Er kwam protest, dat wereldwijd werd opgepikt en hij kreeg prompt zijn baan terug. Ook in de VSA is er nog een lerares van 102, die voor de klas blijft staan. Op leeftijd en werken vallen alle grenzen weg en dat zullen we in 2017 steeds meer zien, tengevolge van de bevolkingsvergrijzing en de onzekerheid dat in de toekomst pensioenen en andere uitkeringen nog uitbetaald kunnen worden.

Vrouwen en videogames. Het lijkt niet zo compatibel, maar schijn bedriegt. Tussen 2013 en 2016 is er een stijging van 32% van vrouwen boven de 50 jaar, die actief videogames spelen. Ook de oudere bevolkingspopulatie omarmt technologie en sociale media. In 2006 was 1% van de 65+ er actief op sociale media. Nu is dat 49% binnen dezelfde leeftijdscategorie. We noteren een stijging van 400% van interraciale huwelijken in de VS ten opzichte van 25 jaar geleden. Assumpties toegepast op consumentengedrag en gebaseerd op ras, leeftijd en/of geslacht, hebben hun houdbaarheidsdatum al lang overschreden én moeten dringend herzien worden.

In oktober 2016 verscheen voor het eerst een jongen als gezicht van Covergirl. Het overkwam de 17 jarige make-up artiest James Charles. Er zijn ook nog tal van andere voorbeelden, zoals de geslachtsneutrale fast fashion line van Zara of diverse genderblurring advertenties in de modewereld.

In Brazilië werd een videocampagne opgezet door Houaiss Dictionary om het woord familie te herdefiniëren. Volgens de Brazilaanse overheid is de definitie voor het woord familie terug te brengen tot de band tussen een man en een vrouw. Houaiss Dictionary voelde aan dat deze definitie al lang voorbijgestreefd is. Het lanceerde een videocampagne, waar iedereen zijn video kon uploaden en een definitie mocht geven van wat hij/zij onder familie verstaat. Het werd een gigantisch succes in Brazilië met massa’s uploads.

De Zuidamerikaanse media pikte deze hype op en er volgde de formulering van een nieuwe definitie van het woord familie. Wat werd de nieuwe definitie? Familie wordt anno 2016 beschouwd als een groep mensen, die worden verenigd door een gemeenschappelijke band, die meestal in een gemeenschappelijke ruimte leven en een wederzijdse ondersteunende relatie hebben.

We mogen ook niet vergeten dat het aantal éénpersoonsgezinnen al aan het toenemen is. Volgens Datamonitor bestonden er in Zweden in 2013 al 47% van de gezinnen uit één persoon, In Duitsland 40%, Nederland 36%, in de UK 29%, Rusland en Polen 25%.

About author:

Een reactie achterlaten