TREND 2019: De zoektocht naar de nieuwe man!
28 januari 2019 - 9:00, by , in Geen categorie, No comments

Met Futureproved Trendwatchers brengen we traditioneel een overzicht van de trends voor 2019. In vorige 2 blogs beschreven we de trend sustainicratie en voicefacing. Een derde trend, die we willen meegeven is de trend waarin de man op zoek gaat naar zichzelf.

Trendbeschrijving: Mannen stonden in 2018 in een negatief daglicht, tengevolge van de sexschandalen van machtige mannen zoals Harvey Weinstein, Brett Kavanaugh, de Indische minister Mobashar Jawed Akbar. Dit leidde terecht tot de #metoo beweging, en in het kielzog daarvan volgde discussies en verhitte debatten. Het man zijn en mannelijk gedrag stond het afgelopen jaar zwaar ter discussie. Bovenal zijn vrouwen ook sterker geworden de afgelopen jaren. Het vrouwbeeld heeft aan kracht gewonnen. Meisjes halen betere resultaten op school, nemen steeds meer leidinggevende rollen op in de maatschappij en het bedrijfsleven en de loonkloof begint stilaan te dichten, al is hier nog werk aan de winkel.

Merken zullen in 2019 meer inspelen op de nieuwe mannelijkheid en dit vanuit een duidelijke positief gedachtengoed. Jordan Peterson’s boek 12 Rules for Life, The Antidote to Chaos beschrijft hoe jonge mannen hun rol moeten zoeken in de maatschappij. Dit boek en de figuur Peterson zorgde voor veel controverse maar er werden wel meer dan 1 miljoen exemplaren van zijn boek verkocht en ondertussen is het boek ook in het Nederlands vertaald (12 regels voor het leven. Een remedie tegen chaos). Er is een duidelijke behoefte ontstaan bij jongeren over de rolmodellen en gidsen die het nieuwe en toekomstige “man”beeld creeëren en vormgeven.

Jordan Peterson’s boek 12 Rules for Life beschrijft hoe jonge mannen hun rol trachten te vinden in een veranderende maatschappij

Voorbeelden:

1/ In maart 2018 werden twee mannelijke dansers gerekruteerd voor de Los Angeles Rams, een NFL-team voor pro cheerleading. Terwijl andere cheerleading-teams stuntmannen hebben, dansten voor het eerst mannelijke dansers naast hun vrouwelijke teamgenoten en voerden ze dezelfde bewegingen uit. Sinds de aankondiging heeft een andere mannelijke danser ook met succes auditie gedaan voor het cheerleaderteam van de New Orleans Saints ‘Saintsations.

2/ Spotify werkte in het voorjaar van 2018 samen met de Fundación Triángulo – een Spaanse non-profitorganisatie die LHBT (Lesbiennes, Homosexuelen, Bisexuelen en Transgenders) en gendergelijkheid promoot – om een advertentie tegen intimidatie te lanceren die de rollen van mannelijke intimidatie omkeert. De advertentie bevat een vrouwelijke stem die de luisteraar ‘complimenteert’. Nadien legt een mannelijke stem uit: ‘Je bent net lastig gevallen en je hebt deze advertentie niet kunnen overslaan. Hetzelfde gebeurt met vrouwen die gemiddeld een minuut pesterijen per dag doorstaan. Niet lastigvallen, respecteren. ‘

http://www.fundaciontriangulo.org/noticias/571-fundacion-triangulo-lanza-una-campana-feminista-de-sensibilizacion-en-spotify

3/ In augustus 2018 werd de virtual reality-documentaire Made This Way gepresenteerd tijdens het filmfestival van Venetië. Het onderwerp van de documentaire is het opnieuw definiëren van mannelijkheid. Made This Way vertelt de verhalen van twee transgender individuen, Devyn Farries en Elijag Miley. Kijkers staan oog in oog met Farries en Miley terwijl ze hun unieke ervaringen vertellen. De toeschouwer ontdekt verschillende herinneringen aan het transgender zijn. De VR film is ontwikkeld door de in Toronto gevestigde fotograaf Irem Harnak en filmmaker Elli Raynai.

4/ In september 2018 verschenen vier jonge zangers (Guan Hong, Wang Hedi, Wu Xize en Liang Jingkang, gezamenlijk bekend als New F4) in een back-to-school televisie-special die getoond werd aan terugkerende studenten. De show werd geproduceerd door China Central Television en het Ministerie van onderwijs. De androgyne uitstraling van de leden van New F4 veroorzaakte discussies onder het publiek: nadat het nieuwsbureau Xinhua de jonge zangers bestempelde als ‘sissies’ en beweerde dat het ‘geen mannen maar ook geen vrouwen’ waren, kwamen er andere publicaties ter verdediging van New F4, wat suggereert dat de diverse normen voor mannelijkheid moeten worden gerespecteerd.

5/ Actrice Rashida Jones werkte samen met rapper/acteur Donald Glover om een openbare aanklacht tegen intimidatie te maken voor Time’s Up, een op 1 januari 2018 opgerichte beweging tegen sexuele intimidatie in de VS. De geanimeerde video, verteld door Glover, gaat over seksuele intimidatie op het werk. Het beantwoordt veelgestelde vragen over de legaliteit en ethiek van het aanraken van collega’s, uitgaan met collega’s en het leveren van commentaar op het gedrag en kleding van vrouwelijke collega’s.

https://www.timesupnow.com

6/ In maart 2018 lanceerde Mercedes-Benz Tough Conversations: een campagne onder leiding van de Amerikaanse muzikant Henry Rollins. De campagne, die een uur durende documentaire en een podcastserie bevatte, zag Rollins door Australië reizen en een verscheidenheid aan inwoners vragen wat ‘hardheid’ voor hen betekende. De documentaire was een poging om stereotypen kenmerken rond vrouwen en mannen uit te dagen. De campagne diende als promotie voor de Mercedes-Benz X-Klasse.

Wat verwachten we in 2019 van de New Man Trend?

Vrouwen zijn zelfzekerder dan ooit. Style magazine, een bijlage van de Sunday Times in het Verenigd Koninkrijk liet een studie uitvoeren op 1.000 gescheiden mannen en vrouwen. Wat bleek? 53% van de vrouwen bleek gelukkiger te zijn met  hun gescheiden status, tegenover 32% van de mannen. In 2019 zullen vrouwen nog prominenter hun rol opeisen en tonen waarvoor ze staan, terwijl mannen op zoek moeten naar een nieuwe rol, bescheidener, gevoeiliger, opener en kwetsbaarder. We zullen in 2019 nog meer initiatieven zijn om de mannen daarbij te helpen om dat nieuwe “man”zijn te ontdekken.

About author:

Een reactie achterlaten