Trends 2019: Iedereen tijdelijk beroemd met de TIPPINGTREND
31 januari 2019 - 9:30, by , in Geen categorie, No comments

Met Futureproved Trendwatchers brengen we traditioneel een overzicht van de trends voor 2019. In vorige 3 blogs beschreven we de trend sustainicratie, voicefacing en de nieuwe man anno 2019. In deze laatste blog over de trends van 2019 hebben we het over Tipping.

Tipping staat voor being or becoming a TIP (Temporary Important Person).We kennen allemaal wel VIPS (Very Important Person) en SIPS (Socially Important Person). De TIP is de nieuwste variant. Velen onder ons hebben de behoefte om bekend te zijn of worden. De TIPS streven ernaar en te proeven van bekendheid, maar om er daarna terug afstand van te nemen en terug te genieten van anonimiteit. Tipping schenkt ons deze kortstondige status, waar we naar snakken en waarvan we weten dat het slechts zeer tijdelijk is. Onze 15 secondes of fame, al mag het wel wat langer duren dan de spreekwoordelijke 15 seconden, geven ons aanzien en maken ons tijdelijk tot held. Ons heldendom beperkt zich niet alleen tot real life situaties, maar is evenzeer een online en zelfs virtueel gebeuren. We willen immers ook graag als “influencer” door het leven gaan.  Volgens recent onderzoek wil 54% van de Chinese postmillenials graag het predicaat influencer opgekleefd krijgen.

Voorbeelden:

1/ De Zweedse studente Elin Ersson nam in mei 2018 het vliegtuig vanuit Göteborg en hoorde dat op haar vlucht een vluchteling werd uitgewezen uit Zweden en zou  teruggestuurd worden naar Aghanistan. Zij protesteerde hiertegen door te weigeren plaats te nemen. Zij zou pas gaan zitten, wanneer de vluchteling niet zou worden gerepatrieerd. Zij begon dit verhaal ook meteen online te streamen via social media en werd hierdoor meteen een tijdelijke beroemdheid.

2/ Sinds maart 2018 werd het sociale mediakanaal Cameo opengesteld voor alle gebruikers. Cameo is een celebrity connection platform. Cameo maakt het vanaf nu mogelijk om een video te bestellen van favoriete celebrities. De videoboodschappen duren gemiddeld 30 seconden en de prijzen schommelen van 25 tot 1.000 dollar. Je kan daarna je video delen via je sociale netwerken. Sinds oktober 2018 lanceerde Google Cameos, als een platform voor fans om te connecteren met celebrities voor Q&A sessions. De Q&A-app Cameos geeft je de mogelijkheid om vragen te beantwoorden over jezelf, waarna je de antwoorden meteen naar Google kan doorsturen. Het is bedoeld voor artiesten en andere publieke figuren die vaak te maken krijgen met zoekopdrachten in Google. Denk bijvoorbeeld aan vragen of iemand getrouwd is en wat zijn of haar favoriete kleur is. 

https://www.cameo.com

3/ Sinds juni 2018 werkt de NBA en NFL samen met 15seconds of fame (15SOF). 15SOF gebruikt facial recognition om videobeelden te nemen van kijkers tijdens de wedstrijden en deze beelden worden doorgestuurd naar de mobiele telefoon van de gebruiker.  Gebruikers worden lid van deze service door zich te registreren, de app te downloaden en een selfie te sturen.

4/ Twee keer per dag kunnen kwisliefhebbers strijden voor duizenden dollars op de 15 minuten durende HQ (Hype Quiz) Trivia app van NYC. Ondertussen strijden dagelijks meer dan 2,3 miljoen mensen om de kwis te winnen. Deze vorm van online kwissen met een mooie prijzenpot kregen ondertussen navolgers zoals de Disney Trivia Night, maar ook andere commerciële bedrijven zoals Nike en Target sponsorden dit soort kwissen. In Maleisië heb je Dooit Live en op de Filippijnen is Paydro Live razend populair. Bij deze gelivestreamde kwissen moet je 11 opéénvolgende vragen correct beantwoorden en krijg je slechts 10 seconden tijd/vraag.

http://jomdooit.com

https://paydro.ph

Wat verwachten we in 2019 van de Tipping trend? We zullen in 2019 steeds meer online platformen zien opduiken en/of sociale media gebruiken, waarin we op zoek gaan naar kortstondige bekendheid. Deze bekendheid zal in grote mate ons ego strelen in de drang naar individualisme, maar het zal soms ook spontaan gebeuren, wanneer onze acties eerder verbindend en inclusief werken en gestoeld zijn op ethische principes en/of duurzaamheidsparticipatie. Tipping kan zelfs geheel toevallig ontstaan voor iemand die het misschien niet eens zo bedoeld heeft.

In 2019 zijn er nog een viertal andere trends zoals AC Commerce, Vegangelisme, Infotrust en Real Connectivity. Meer weten over deze trends, boek dan een lezing waarin de trends uit de blogreeks en deze trends met mooie voorbeelden, steeds geactualiseerd aan bod komen.

Lezingen zijn in België te boeken bij Read my lips en in Nederland bij Assemblée Speakers. Contacteer me voor meer informatie op bert@futureproved.be

About author:

Een reactie achterlaten