Trends 2020: Culture of shame
26 februari 2020 - 14:00, by , in Nieuws, Trends, No comments

Eén van de belangrijkste trends voor 2020 is de culture of shame. Vroeger pochten we dat we als eersten de nieuwe iPhone konden tonen aan vrienden en kennissen, nu kiezen we liever voor refurbished modellen of houden we onze iPhone iets langer in gebruik. Deze culture of shame zien we in alle geledingen en sectoren van ons consumptiegedrag. In de jaren ’20 bereiken we een kritische massa van consumenten, die pleiten voor een radicale verandering van ons consumentengedrag. In een tijdperk waarin duurzaamheid of sustainicratie (zie trendrede van Futureproved Trendwatchers 2019), ongelijkheid en sociale cohesie hoog op de agenda staan, knaagt er iets bij de consumenten. De gevolgen van ongebreideld consumentisme zijn niet meer houdbaar en dat schuldgevoel wordt uitgedrukt in allerlei vormen van schaamte. 

Zo worden we in 2020 met onder andere ecoshame geconfronteerd. Mensen schamen zich omdat ze teveel vlees eten (vleesschaamte), teveel met de auto rijden (auto- en dieselschaamte) , maar ook melk- en kaasschaamteduikt op, omdat de productie van een schil kaas en een glas melk nog milieubelastender zou zijn. In Nederland spreekt men in dit kader al over cappuccinoschroom en yoghurtvrees. Er is zelfs gasschaamte, voor wie nog steeds over een gasketel beschikt en deze ondertussen niet vervangen heeft door andere ecovriendelijke verwarmingssystemen. Volgens milieu-activisten is vliegen te goedkoop en kiezen we nog teveel om te vliegen. Op het moment dat je twee keer per jaar het vliegtuig neemt, dreigt er al vliegschaamte. Maar er is ookhuisdierschaamte, want onze huisdieren zijn tergend belastend voor onze leefomgeving. Ook last van bezorgschaamte, omdat we pakjes bij Zalando, bol.com, Amazon en andere online retailers bestellen? Of eerder Baarangst of Babyschaamte, want de wereldbevolking blijft aan razend tempo stijgen? Andere vormen van schaamte zijn onder andere Pastic-gêne, #Metoo Angst, Blootschaamte en natuurlijk niet te vergetenKlimaatschaamte?

In 2020 vinden we het bon ton om te zeggen dat onze kleding “geleend” of “geupcycled” is. Volgens het Environmental Protection Agency is textielafval de afgelopen 60 jaar met 558% toegenomen, van 1,7 miljoen ton in 1960 tot 11,2 miljoen ton in 2019. De mode-industrie zet meer in op upcycling én recycling van kleding, net als het opzetten van huur- en abonnementsformules. Het Deense luxemerk Gianni lanceerde in september 2019 Gianni Repeat, een platform, waarmee klanten kleding van het label één tot drie weken kunnen huren. In Nederland is The Fashion Library ook al jaren pionier in dit domein in het aanbieden van kleding in diverse abonnementsformules.

Uit onderzoek van Arnaud Plantinga blijkt dat schaamte meer voorkomt bij mensen die het financieel moeilijk hebben. Dit schrijft hij in zijn proefschrift “Poor Psychology: Poverty,Shame and Decision Making”. Armoede is meer dan een tekort aan geld hebben. Het beïnvloedt het gedrag van mensen, wat ze denken en voelen. 1 op de 7 Nederlanders tussen 18 en 65 jaar geeft aan zich te schamen voor zijn of haar financiële situatie. Armoedeschaamte gaat vaak samen met negatieve psychologische effecten, zoals stress, piekeren en een verminderd gevoel van controle. Wat ervoor zorgt dat ze minder sociaal contact hebben. Daarnaast gaat deze schaamte vaak gepaard met gedrag dat armoede in stand kan houden. Mensen in armoede geven hun geld te vaak uit aan zaken die statusverhogend werken in plaats van geld te spenderen aan primaire basisbehoeften. Zo dreigt een vicieuze cirkel van armoede.

https://www.youtube.com/watch?v=90UwkBy_3Kc

Tenslotte duikt vandaag ook al “Netflixschaamte” op. Uit onderzoek van Energiedirect blijkt dat 29 procent van de Nederlanders overweegt te stoppen met bingewatchen om energie te besparen. Het energieverbruik van de elektronische apparaten in je huis heeft namelijk een te grote impact op het milieu. De boodschap luidt dus: Wees selectiever in je keuze wanneer je de volgende keer inlogt op Netflix of andere tv streamingdiensten.

Bron: https://www.rtlnieuws.nl/editienl/laatste-videos-editienl/video/4815236/heb-jij-al-netflixschaamte

Bron: https://www.lena-library.com

Bron: https://www.youtube.com/watch?v=4KurlhYt0XA

Bron: https://www.harpersbazaar.com/uk/fashion/fashion-news/a29139348/ganni-repeat-rental-service/

Bron: https://www.rtlnieuws.nl/editienl/artikel/4814751/netflix-energie-duurzaam-vliegschaamte-netflixschaamte

Bron: https://www.sociaalwerknederland.nl/thema/armoede-schulden/publicaties/publicatie/6411-schaamte-over-geldgebrek-vergroot-vaak-de-armoede

About author:

Een reactie achterlaten