Help me, Obi-Wan Kenobi, You’re my only hope. Deze zin werd uitgesproken door prinses Leia in de eerste Star Wars film, die ondertussen al bijna 40 jaar oud is. Sciencefiction series en films lieten ons dromen van teletransportatie en hologrammen, maar wat 40 jaar geleden sciencefiction was, is nu realiteit.
Virtual reality, Augmented Reality, Samsung Gear, … Ze passeren allemaal de revue en tal van bedrijven en start ups zijn bezig om tastbare producten te maken, die ons leven weer wat spannender en aangenamer zullen maken. Volgens een Nederlandse VR Expert zal Virtual Reality de komende 10 jaar eenzelfde evolutie kennen als het Internet.
Maar hoe zit het met de hologramtechnologie? Even terug naar de definitie van een hologram. Een hologram is een driedimensionale projectie, die wordt gerealiseerd via laserstralen en die veelvuldig binnen een universum gebruikt kunnen worden. Besef dat de theorie rond hologrammen al sinds 1947 bestaat, maar dat de lasertechnologie pas recentelijk diverse toepassingen mogelijk maakte, waaronder de hologramtechnologie.
De techniek werkt als volgt: Holocams scannen de dimensies van personen of objecten. Deze gegevens worden gedigitaliseerd en doorgestuurd naar een holoprojector, die ze omzet naar een hologram. Het hologram wordt een transparante verschijning van een voorwerp, locatie of persoon. Het voordeel is dat ze tijd en ruimte onafhankelijk kunnen functioneren en dat ze verklein- of vergrootbaar zijn. Hologrammen kunnen worden opgeslagen op holodiscs, deze zijn op hun beurt raadpleegbaar op de holoprojectoren. Op dit moment is de kwaliteit van hologrammen zo goed dat ze bijna doorgaan voor echte materiële objecten.
Laten we eens een overzicht geven van wat recente hologramrealisaties. Op 2 oktober 2010 sprak topmanager Ben Noteboom van Randstad Interim zijn 28.000 medewerkers toe ter gelegenheid van de vijftigste verjaardag van het uitzendconcern. Dat gebeurde simultaan op 26 bijeenkomsten, verspreid over 18 verschillende landen. Ben Noteboom sprak er niet zelf, wel zijn holografische projectie. Prins Charles en Al Gore deden het hem al voor.
Ook in de entertainmentsector worden hologrammen succesvol ingezet. Hatsune Mike is een hologrampopmuzikante, die in de eerste jaren van dit decennium zeer populair was in Japan. Afgebeeld als een 16 jarig meisje met zeer lange vlechten is ze een creatie van Japanse toptechnologiebedrijven zoals Crypton Future Media & Yamaha Corporation. Haar stem werd ontwikkeld op basis van spraaksynthesesoftware en tijdens live optredens wordt dit popicoon via hologrammen op het podium geprojecteerd. Alle nummers die Hatsune Mike performt zijn tot stand gekomen via gecrowdsourcete muziek. Het zijn met name haar fans, die haar muziek componeren en dat zijn er wereldwijd heel wat, want haar Facebookpagina telt ruim 2,5 miljoen fans.
Diverse wat oudere popsterren hebben geen trek meer in vermoeiende concerttoernees en geven er de voorkeur aan dat hun holografische alter ego even hun plaats inneemt. Hierop voortbordurend zullen de home room concerts trendy en hip worden. Is het niet waanzinnig als je niet alleen een concertalbum beluistert via Spotify, Deezer of iTunes, maar meteen, voor enkele tientallen euro’s extra, de performance van je lievelingspopster kan bekijken via een holografische projectie?
Hologrammen vereeuwigen objecten en voorwerpen, maar vooral mensen. Hologrammen brachten recentelijk overleden popsterren opnieuw tot leven. Rapper Tupac verscheen als hologram tijdens een concert met Snoop Dogg, maar ook Michael Jackson en Elvis Presley gaven kort vorm aan een leven na de dood, dankzij hun hologram. Voor sommige scarry, voor andere nostalgisch en gewenst, want hun icoon is weer even onder hen en geeft het beste van zichzelf. Hier gaat de funeraire industrie in de toekomst zeker op springen. Waarom geen hologram van je zelf laten maken zodat je tijdens je eigen begrafenis het volk kan verwelkomen of als je na de dood, steeds op je verjaardag wordt herdacht, simpelweg door je even op te beepen met de recentste hologramprojector.
Minder luguber, maar zeer concreet: Empreinte presenteerde twee jaar geleden in Parijs haar nieuwe collectie lingerie in een aantal etalages van gespecialiseerde lingeriewinkels via een holografische projectie. De modesector is al op de kar gesprongen en ook de kunstwereld ziet mogelijkheden. Zuid-Koreaanse bedrijven liggen op vinkenslag om holografie toe te passen op wereldberoemde kunstwerken. Men speelt er met het idee om in het Louvre de Mona Lisa via een holografische projectie haar geschiedenis te laten vertellen. Meteen krijgt communicatie en interactie een nieuwe dimensie en zorgt deze beeldrevolutie voor een unieke beleving bij de kunstliefhebber.
De toeristische sector omarmt ook steeds als eerste nieuwe technologieën. Zo ook enkele Britse luchthavens en het Parijse vliegveld Orly, die gebruik maken van hologrammen voor de klantenservice. Hologrammen vertegenwoordigen 100 medewerkers van de klantenservice van de Parijse luchthaven en verwelkomen de passagiers en laten hen weten wanneer het vliegtuig klaar is om te boards.
De hologramtechnologie staat in 2016 al weer wat verder. Al de voorgaande voorbeelden gaan over één of twee personen, waarvan men een hologram maakt en projecteert. Een uniek project vormt het wereldkampioenschap voetbal live beleven in een vol stadion, maar niet met spelers van vlees en bloed, maar met de hologrammen van de 22 spelers, trainer, technische staf en lijn- en scheidsrechters. Japan beloofde om deze technologische implementatie mogelijk te maken, wanneer zij in 2022 het WK mochten organiseren. Ik zie het de Qatarezen ook nog wel doen over ruim 7 jaar. Dit omdat het nu blijkbaar al mogelijk is, zij het in uitgesteld relais.
In Madrid kwamen op 10 april 2015 18.000 mensen samen in een hologram, om de nieuwe zwijgwet van de Spaanse overheid aan te kaarten. Mensen over de hele wereld hebben scans van zichzelf genomen en geuploaded op de speciale hiervoor bestemde website hologramas por la Libertad.
De hologramtechnologie zorgt voor een nieuwe beeldenstorm. Met de Hololens en HoloStudio, waar Microsoft nu aan sleutelt, hebben ze misschien wel een killing device en software, die hen prominent op de kaart plaatst. De Hololens werkt met een holografische processor, die alle informatie van een omgeving zeer snel kan verwerken en het mogelijk maakt dat elke gebruiker via de software zelf hologrammen kan maken. De HoloStudio werd door Microsoft reeds in 2015 op de markt gezet en de nieuwe Hololens mogen we binnen enkele weken verwachten. Ondertussen zijn bedrijven, die gelinkt zijn aan Google, bezig met de haptic feedback technologie. Die maakt het ook mogelijk om hologrammen echt te voelen. Ook niet slecht, denk ik.
Mocht je er ondertussen op gebrand zijn om je te vereeuwigen via een hologram, dan kan je alvast terecht bij diverse hi tech bedrijven, die dit voor jou uitvoeren. De kostprijs bedraagt momenteel om en bij de 15.000 Euro.